” – De verpleegkundige stelt op basis van klinisch redeneren de behoefte aan verpleegkundige zorg vast op lichamelijk, psychisch, functioneel en sociaal gebied, indiceert en verleent deze zorg in complexe situaties, volgens het verpleegkundig proces, op basis van evidence based practice.
– De verpleegkundige versterkt (zo ver als mogelijk) het zelfmanagement van mensen in hun sociale context. Ze richt zich daarbij op gezamenlijke besluitvorming met de zorgvrager en diens naasten, houdt hierbij rekening met de diversiteit in persoonlijke eigenschappen, etnische, culturele en levensbeschouwelijke achtergronden en ideologische overtuigingen.– De verpleegkundige indiceert en voert verpleegtechnische handelingen uit op basis van zelfstandige bevoegdheid of functionele zelfstandigheid zoals beschreven in de wet BIG.”
(Lambregts, Grotendorst & Van Merwijk, 2016)

Ontwikkeling van begin tot afstudeerfase
Per rol schrijf je een voor de lezer lopend verhaal waarin je je ontwikkeling van de rol beschrijft (waar sta je nu), waar je nu staat ten opzichte van de competenties die horen bij deze rol, en waarin je je nog verder wilt ontwikkelen. Zorg hierbij dat alle bij de CanMEDS-rol behorende competenties terugkomen. Let ook op dat het in je portfolio specifiek gaat om hoe je die rol (en competenties) in de praktijk brengt. In je verhaal verwijs je naar bewijslast die je beheersing van de competenties aantoont.
Startpositie (begin opleiding) per rol. Ontwikkelproces per rol, wat waren belangrijke momenten van bewustwording (school, praktijk (patient, collega), persoonlijk. Dit vul je aan met bewijslast (nu erg minimaal/niet.) Aan einde opleiding huidig functioneren per rol en wat wil je in toekomst nog verder ontwikkelen.
Als ik de rol aanklik nemen de 3 competenties veel ruimte in, ik zou dit klein houden en hier de kernbegrippen weglaten, aangezien je die al op de hoofdpagina hebt weergegeven.
- Voorbeeld en feedback klinisch redeneren. Doe het voorbeeld in reflectievorm wat was de situatie, wat heb je gedaan en dan benadrukken het resultaat voor de kwaliteit van de zorgverlening/ patientveiligheid en reflectieve stuk. Welke waarden, normen en opvattingen speelden een rol voor jou om kritisch naar deze situatie te kijken, ben je trots, welke consequenties had het voor de patient kunnen hebben als je niet scherp geweest was, waar zie je mogelijkheid tot verbetering, in hoeverre kijk je breed (holistisch) vanuit alle 11 gezondheidspatronen Gordon? Etc.
- Zelfmanagement, feedback passende gesprekstechnieken (dit behoort bij rol communicator). Ten aanzien van zelfmanagement bij rol zorgverlener zit het hem veel meer in observeren waar knelpunten zitten bij patient om zelfmanagement te kunnen voeren. Als je dat gesignaleerd hebt, kan je in overleg stapsgewijs afspraken maken ten aanzien van wat iemand zelf wil, kan, welke sociaal netwerk hulp ingeschakeld kan worden om zoveel mogelijk zelf de regie over het leven te kunnen behouden.
- Laatste puntje prima!
Voorbeeld van klinisch redeneren met EBP van de praktijksituatie.
– Feedback vragen situatie van klinisch redeneren.
Voorbeeld beginsituatie zelfmanagement ondersteunen in dagelijks functioneren met passende gesprekstechnieken (benaderplan) om het dagelijks functioneren te behouden.
– Feedback op passende gesprekstechnieken toepassen bij behoud van zelfmanagement.
Voorbeeld beginsituatie bij indiceren van zorg door triage, sociale kaart, complexiteit en prioriteren gebaseerd op optimale kwaliteit van zorg.
– Feedback op indiceren van zorg middels samenspraak (SDM) met de zorgvrager.
Schets
Leerdoelen
Hier staat een beschrijving per CanMEDS rol
Voorbeeld leerdoel 1
Schets