Even voorstellen
Mijn naam is Alisha Soochitsingh, ik ben geboren in Zoetermeer en heb daar tot mijn zesentwintigste gewoond bij mijn ouders en met mijn twee broers. Momenteel woon ik in Den Haag samen met mijn vriend. Ik kom uit een gezin waarin ieder zichzelf kan zijn.
Doordat ik zo vrij mocht zijn om mijzelf te zijn binnen het gezin merkte ik als persoon dat ik graag écht iets wilde betekenen voor de mens/maatschappij – waarbij zelfstandigheid een belangrijke rol is in ieders leven – dat ik daar mijn beroep van wilde maken. Vanwege de zelfstandigheid die ik ervaarde in het gezin, wilde ik (financieel) onafhankelijk zijn. Dit heeft mij geleerd om de verantwoordelijkheid te nemen voor de (maatschappelijke) verwachtingen en deze verantwoordelijkheid niet op anderen kan afschuiven. De beroepscode voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN, 2015) beschrijft onder §1.3 dat je de verantwoordelijkheid draagt op je eigen handelen en deze niet af kan dragen aan anderen. De verantwoordelijkheid op werk draag ik uit door onder andere afspraken van bewoners na te komen en voor hen op te komen, waar zij dit niet meer kunnen, bekijk de CanMEDS rollen voor meer informatie.
Al vrij jong kwam ik hierachter en heb ik de studie MBO-V aan het ROC Leiden gevolgd en in 2016 afgerond. Tijdens en na de opleiding kwam ik erachter hoe belangrijk reflecteren is op je persoonlijke/professionele gebieden. Het vak boeit mij enorm en heeft een grote rol in mijn leven gekregen. Het laat mij streven naar goede zorg voor mensen die dit niet meer zelf kunnen. Vanuit de reflectie die ik geleerd heb tijdens mijn opleiding weet ik wat mijn sterke (ambitieus, zorgzaam) en zwakke punten (dingen los kunnen laten, te veel hooi op mijn vork nemen) zijn. Na ruim acht jaar de ervaring te hebben als verpleegkundige, heb ik gekozen om de HBO-V opleiding te volgen, om de volgende redenen.
- §1.4: Kennis en vaardigheden om op verantwoorde en adequate wijze het uitoefenen van het beroep op peil te houden (V&VN, 2015): Door het volgen van de hbo-v opleiding draag ik bij aan het deelnemen van deskundigheidsbevorderende activiteiten en kan ik de opgedane kennis delen met mijn collega’s.
- §3.8: Het bijdragen aan ontwikkeling, implementatie en evaluatie van het beleid binnen de organisatie (V&VN, 2015): Wegens de passie voor verpleegkunde, heb ik interesse om mij te blijven verdiepen in onder andere innovatie met betrekking tot de zorg van de toekomst.

Werkplek
Vanaf 2016 ben ik werkzaam bij WelThuis als verpleegkundige op een somatische afdeling. In 2019 is de locatie (Monteverdi) verhuisd naar een nieuwbouwlocatie (de Rozentuin), die rekening heeft gehouden met o.a. duurzaamheid en de nieuwste technologische ontwikkelingen. Denk hierbij aan: domoticasysteem (met cameratoezicht, spraak en beeld op afstand, bewegingssensor, deur verlaten). Robotmaatje (in te zetten om contact te maken en activiteiten mee te ondernemen), interactieve robotpoes, WOLK (heupairbag), etc. De locatie beschikt over 48 woningen, waarvan 40 beschikbaar zijn voor PG en acht somatische woningen. De appartementen zijn ruime tweekamerappartementen met een grote badkamer en keuken. Er is een buurtkamer per afdeling aanwezig waar mensen kunnen samen komen. In de buurtkamer wordt dagelijks vers gekookt, waarbij de bewoners meebeslissen wat er op het menu staat. In de buurtkamers zijn ook welzijnsassistenten aanwezig (WelThuis, 2023), die ingezet worden om ondersteuning te bieden aan een huiselijke sfeer en verschillende huishoudelijke taken en maaltijden voor te bereiden. Ook houden zij toezicht in de buurtkamers en dragen zij bij aan het welbevinden van de bewoners.
WelThuis heeft per team een WZB4 (woonzorgbegeleider) die reviews maakt om diverse kwaliteitsitems te monitoren (WelThuis, 2023). De reviews worden tweemaandelijks gedeeld. De kwaliteitsverpleegkundige, die in 2018 is geïntroduceerd, (HBO-V/WZB5) bundelt en verwerkt deze gegevens in de HBO-review. De HBO-review wordt gedeeld met de manager, die op deze wijze verbinding houdt met de zorginhoudelijke kwaliteit van de locatie. De kwaliteitsverpleegkundige (WelThuis, 2023), die iedere locatie van WelThuis heeft, is aanwezig om multidisciplinaire samenwerking te versterken op locatie. De kwaliteitsverpleegkundige draagt bij om het team van verzorgenden en verpleegkundigen te ondersteunen bij complexe zorgvraagstukken (WelThuis, 2023). Door voorlichting te geven aan collega’s en hun te ondersteunen hoe de zorg eventueel nog beter kan (WelThuis, z.d.). WelThuis streeft ernaar dat de kwaliteitsverpleegkundige zich richt op kwaliteitsverbeteringen voor de bewoner, team en organisatie door de medewerkers te coachen in complexe en onvoorspelbare zorgsituaties (WelThuis, z.d.). Om deze kwaliteit te kunnen borgen, wordt er verwacht dat zij concrete rapportages beschrijven, om het zorgproces te kunnen monitoren, en volgens het MIKZO kwaliteitsmethodiek (De Geus, 2017) te rapporteren op doelen, evalueren en zo nodig bij te stellen om de kwaliteit van zorg hoog te houden.
Mijn taak als kwaliteitsverpleegkundige na afstuderen is het monitoren, structureel verbeteren van beleidsonderwerpen door middel van portefeuilles. In deze portefeuilles worden relevante onderwerpen en bijbehorende thema’s in kaart gebracht. Om kwaliteit van zorg te kunnen monitoren en verbeteren die gericht te werk te gaan aan kwaliteitsverbeteringen, worden er regelmatig metingen en analysis verricht, volgens PRISMA’s analyse en PDCA-cycli. Dit met als doel om de kwaliteit van zorg op locatie als organisatie-breed proactief te bevorderen.
SWOT – analyse
Positief | Negatief | |
Intern | Sterktes Bereidwilligheid/ behulpzaam Empathisch vermogen Communicatief vaardig Vakkennis met werkervaring Digitaal vaardig/ digicoach. | Zwaktes Uitstelgedrag betreffende opdrachten Balans tussen student zijn en verpleegkundige zijn Ik zou graag beter willen presenteren voor een groep Gebrek aan tijd om mensen specifiek te trainen op digivaardigheden. |
Extern | Kansen Organisatie biedt zelfstandigheid (zelfsturende teams). Organisatie biedt trainingen en scholingen Organisatie investeert in innovatie (technologieën). | Bedreigingen Balans tussen werk en privé. Bezuinigingen in de zorg. Personeelstekorten en extra werkdruk door krapte op de arbeidsmarkt. |
Bij sterktes komt naar voren dat ik altijd bereid ben om anderen te helpen, met een behulpzame houding, wat mij een gewaardeerd teamlid maakt. Ik kan mij goed inleven in anderen en ben sterk in mijn communicatie op zowel mondeling als schriftelijk gebied. Afgelopen jaren heb ik veel praktijkervaring opgedaan, waardoor dit mij in staat stelt om hoogwaardige zorg te leveren. Hiernaast ondersteun ik collega’s bij hun digitale ontwikkeling. Wegens de toenemende zorg technologieën op mijn werkplek is het belangrijk dat collega’s weten hoe zij met de technologie moeten omgaan.
Onder externe kansen kun je zien dat er mogelijkheid is om meer eigen verantwoordelijkheid te nemen en meer zelfstandig te werken binnen een zelfsturend team. Naast deze zelfstandigheid, zie je ook dat de organisatie scholingen en trainingen verzorgd om de ontwikkelingen en vaardigheden van de medewerker te verbeteren. Deze zelfstandigheid en verdere ontwikkelingen dragen bij aan door ook technologische innovaties in te zetten en efficiënter te kunnen werken.
Onder zwaktes zie je dat ik de neiging heb om opdrachten uit te stellen, wat kan resulteren in stress en eventuele gemiste deadlines. Het is lastig voor mij om een goede balans te vinden tussen studie en werk. Dit zou invloed kunnen hebben op mijn prestaties. Een andere zwakte is het presenteren voor een groep, ondanks ik goed voorbereid ben voor een presentatie kan ik dichtslaan, te snel gaan spreken of niet goed uit mijn woorden komen. Naast de eerdergenoemde punten vind ik het lastig om voldoende tijd te vinden om collega’s te kunnen begeleiden bij vraagstukken omtrent hun digitale vaardigheden.
Onder externe bedreigingen zie je terug dat ik het lastig vind om de juiste balans tussen werk en privé te houden, het is voor mij een uitdaging om hier de grenzen te stellen. Door de politieke bezuinigingen in de zorg, is het noodzakelijk om de zorg anders in te richten, met behulp van onder andere technologische ontwikkelingen die passen bij de zorgvrager. Door de bezuinigingen zijn er soms ook personeelstekorten en extra werkzaamheden bij afwezigheid van een collega. De personeelstekorten kunnen de werkdruk verhogen en kan soms stressvol zijn.
PM: Het leest fijner als je dit puntsgewijs beschrijft vanuit sterke en zwakke eigenschappen. Nu lijkt het stukje verantwoording. Probeer 1 woord (kwaliteit of beperking) neer te zetten en dan kan je in de conclusie vanuit de swot schrijven dat bijvoorbeeld de eigenschap onzekerheid in groep (als voorbeeld) -> ervoor kan zorgen dat je minder sterk kan presenteren of boodschap overbrengen aan groep.
De conclusie is nu erg gericht op inzetten van technologieen, dan zou ik bij sterktes zetten dat je innovatief bent, dan komt het meer tot zijn recht dat e daarin veel wil aanpakken.
Negatief: balans tussen vpk en leerling zijn is niet echt een eigenschap, wat hierdoor ontstaat is dat je niet bewust verder ontwikkelt (blijft werken als voorheen) of onvoldoende zichtbaar bent/ profileert. De eigenschap is dat je te verantwoordelijk voelt om het werk te verrichten en dus te weinig tijd aan eigen ontwikkeling besteedt (zijn er dus 2). Deze sluit aan op je sterkte dat je bereidwillig bent. Zwaktes zijn vaak verbonden aan je sterktes, teveel hiervan werkt averechts.
Datzelfde geldt voor beter willen presenteren. Daar zit een andere zwakte achter ten aanzien van gezien worden, wat is dat voor jou? Gebrek aan tijd is een bedreiging, echter kan ik niet goed relateren hoe trainen van anderen van specifiek tav digitale vaardigheden van invloed is. Ik kan me wel voorstellen dat als er tijdsgebrek is om overig personeel te trainen kwaliteit van zorg te leveren dat er veel werkdruk of onvrede tav kwaliteit van zorg bij jou blijft. Kijk nog eens naar je swot en begrijp jezelf nog beter.